Skottland Runt med Isle of Skye
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 

Dag 9, måndag: Isle of Skye
 

Fort William: Idag kan de som vill följa med till den mytomspunna ön Isle of Skye som är störst av de Inre ­Hebriderna och fått sitt namn från vikingarnas ord för moln.
Här möts vi av ett mjukt ljus och en mättad färgskala blandat med vyer, vattenfall och berg som mejslats fram genom århundradenas kontinentaldrift och glaciärernas tyngd.
Ön har starka traditioner och en blomstrande gaelisk kultur. Här används gaeliskan i vardagen, något vi får ta del av då vi besöker öns huvudort den lilla hamn­staden Portree.

Isle of Skye

Eilean Donan Castle
 

Isle of Skye

Vi beger oss mot västkusten för att uppleva en av resans höjdpunkter,
Isle of Skye. Detta är den största och nordligaste av öarna i de Inre Hebriderna och anses som den vackraste av dem. Här väntar oss en örundtur med stor­slagen natur, små hamnar,
ensliga slott och genuina byar. Överallt är den gaeliska ­kulturen närvarande och levande. Ön har fått sitt namn efter vikingarnas ord för moln.
Norska vikingar erövrade Hebriderna under 800-talet och styrde därefter öarna under 400 år.
 Även om de sedan formellt lydde under Skottland styrdes de i ett par århundraden av klanen McDonald med säte just på Isle of Skye. På vägen ser vi Eilan Donan Castle, Skottlands mest fotograferade slott